Print

Verdens beste eplemost fra Nordre Lindheim

Eplemosten som produseres her er et helnorsk, ærlig og rent naturprodukt uten tilsetninger av noe slag. Mosten er presset av våre egne deilige, solmodne epler som blir sortert for hånd før de presses hos Epleblomsten, det lille presseriet på Sauar gard i Telemark. Etter selve pressinga blir mosten kun grovfiltrert, slik at mest mulig av smak og næringsinnhold kommer dit det skal.  - Til deg eller dine. Det betyr også at fargen på eplemosten vil variere med eplesort. Noen vil være gulaktige, noen rødlige og andre mer gyldne, oftest med fruktkjøttpartikler lett synlige. Defor bør du riste på kartongen før tapping. Til slutt blir den rene mosten varmet opp til nesten 80 grader (pasteurisert) før den tappes på hermetisk lukkede kartonger. Nærmere det å spise et rent og friskt eple rett fra treet er det vanskelig å komme.

Nordre Lindheim ligger midt i Telemark på Gvarv. Kommunen heter Sauherad og er en av landets største fruktkommuner. Her produseres årlig mellom 2.000 og 3.000 tonn nydelige epler. I tillegg produseres her både plommer, moreller, solbær, bringebær, kirsebær og jordbær. Klimaet i Gvarv er spesielt - hvem har vel ikke hørt om varmerekordene fra Gvarv? Kombinasjonen av fjell, frodig jord og rikelig med vann skaper mikroklima som er skapt for frukt- og bærdyrking. Det kjennes på smaken.

Karine Nybøle og Anders Høibø driver Nordre Lindheim og produserer en av verdens beste eplemoster. Kåret til 2. og 3. plass i eplemost NM i 2009.